Arvaa mikä tää on (sori epäterävyys, mutku marraskuus on sisätilois mökil aika hämärää)
Vanhahaa tää on ja oli aika kuppases kunnos, mut täst tulee viäl ihan hiano. Nyt myä pestii maalinpoiston jättämät pölyt ja muut töhnät pois, pohjan kolosis oli esimerkiks oljenpätkii ja jotaa kuivaneen hevosenlannan tapast. Sit tää vahattii värittömäl vahal nii et se saa jäähä tommoseks kulahtaneen (eli hianon!!) näköseks.
Toisee päähä laitettii uusii tukipuit ja pohja viäl puuttuu. Ja patja, ja siihen kiva päälliin, ja iso kasa tyynyi!
Miä tein mökil myäs ekaa kertaa tälläst klassikkoo:
Tarte Tatin
Taikinaa:
2 1/2 dl vehnäjauhoi1 tl sokerii
Ripaus sualaa
75 g voita
1/2 dl vettä
Täytteesee:
5 mahollisimman kirpeetä omenaa75 g voita
3/4 dl sokerii
ripaus kanelii
Tee ekaks taikina. Jauhot ja sokeri kulhoo. Voi sekaa. Nypitää aineet sorminee ryynimäiseks seokseks. Lisätää vesi ja sekotetaa. Taikina laitetaa jääkaappii lepäilemää.
Sit kuaritaa omenat, poistetaa siämenkodat. Pilkotaa omenat, saa olla isompii lohkoi ja piänempii palasii.
Otetaa piän valurautapannu, (halkasija parikyt senttii, jos sullon isompi pannu ni tarviit isomman taikinankii, esimerkiks kaksinkertasen), missä on joko irrotettava kahva tai sit sellain rautakahva mikä kestää uunin. Laitetaa pannulle täytteen voi ja sokeri. Pannu levylle, levy piänelle ja sekotellaa, annetaa porista niin kauan et siit tulee vähä semmosen vaaleen kinuskin värist. Siis oikeen vaaleenruskeeta, vaaleen beigee tavallaa.
Sit otetaa pannu levylt vähäks aikaa, ja laitetaa omenat siihen tiiviist viärekkäin, isot palat eka ja paikataa piänil paloil väleihi jäävät koloset. Pannu laitetaa takas hellalle ja annetaa porista piänel lämmöl vartti. Voi-sokerimöhnä muuttuu ruskeeks ja kuplii omppupalasten välis ja kämpän valtaa himottava haju.
Pannu otetaa levylt. Ripotellaa omppujen päälle vähä kanelii. Otetaa se taikina jääkaapist lepäämäst ja kaulitaa siit vähä sit valurautapannuu isompi lätty, esimerkiks leivinpaperin päällä. Kipataa lätty pannun päälle ja tungetaa lätyn reunat pannun sisäpualelle, omenahässäkän ja pannunreunan välii. Pistellää pari reikää haarukal. Paistetaa uunis 200 astees pualisen tuntii.
Kun torttu on valmist, sen annetaa vetäytyy kymmenen minuuttii ja sit irrotellaa veittel taikinanreunat pannunreunoist, laitetaa lautanen pannun päälle nurinpäin ja keikautetaa ympäri. Vau! Vaniljajätskii! Tai Ikean vaniljakastiketta niinku täs, proosallisest.
kaikkee siä oot siäl mökil kans ehtiny pyäräytellä :) hianoo on!
VastaaPoista